About Me

My photo
Sedang mencari tahu tentang kehidupan. Melalui hari-hari demi menimba pengalaman. Biar menjadi teladan dan pedoman...

Saturday, December 12, 2009

Kawan Makan Kawan

Hi All,


Sepatutnya tulisan ini aku "publish" di blogku yang lain. Memandangkan tulisan ini ingin kukongsikan bersama semua(blog yang lain tu private), maka aku "publish" di sini.

Cerita ini tentang sahabat yang aku sanjung sikapnya. Matang dan rasional dalam setiap tindakan yang dilakukan. Dia memang tampak sempurna di mataku pada mulanya. Aku yakin, kawan-kawan kami yang lain turut mengakuinya.

Masa dirasakan begitu pantas berlalu. Antara sedar dan tidak, pertemuan dua tahun lalu seperti baru berlaku semalam. Kami berjumpa, bergurau senda dengan tawa ria. Kenangan itu indah. Minggu lepas aku dapat tahu dua sahabatku itu tidak lagi seperti dulu. Dari seorang sahabat prihatin menjadi seorang yang begitu pentingkan diri. Dia yang sebelum ini menghormati sahabat dan begitu prihatin terhadap sahabat, kini sanggup merampas cinta sahabat. Sedang dia tahu cinta itu begitu bermakna bagi sahabat.

Mungkin inilah ujian bagi kami bersahabat. Tiada yang sempurna sifat melainkan Dia yang Esa. Kuharap apa yang berlaku menjadi pengajaran buat semua. Walau sesempurna mana sikap dan sifat seseorang itu, dia tidak terlepas dari melakukan khilaf. Buat sahabat, apa yang kita rasa baik buat kita belum tentu terbaik buat kita. Lepaskan yang satu itu supaya peluang untuk mendapatkan yang terbaik jadi milik kita.


Monday, December 7, 2009

The PAST...

We should not look back very often but there's one time when we look back then only we realize how far we already go and what is left behind.

Sometimes, i do miss my past.

to be continued...

Tuesday, November 3, 2009

tH3 p4sT


I just can’t tell why I keep always look back. Regretting what has happened and be sad. By right I should not always look back but move forward and let bygone be bygone. I know we will never turn back time and I always know past will always be the past. I always wanted to move on. Enjoy my life no matter what it takes but I just cannot make it. Please, somebody help!!!!!! Teach me how to live happily even it is just for a little time so that I won’t regret about yesterdays…

Thursday, October 22, 2009

Gym Facilities vs. Value

1. The first thing is obvious: get the best possible deal on your gym membership. If you already have a gym membership, bargain for a reduced cost when you renew your membership. Most gyms will allow you to bargain for a better price, and if the gym does not, say that you will quit the gym without a better price, and the price will often magically drop. If you are first joining a gym, bargain for a great price and a price lock in future years.

Keep in mind some good ways to get discounts: join with a friend and ask for a discount because it's a package deal, offer to pay in full for the year, and if you definitely plan to stay at the gym, sign a multiple year contract.

If you can not bargain down the price, bargain for value added services: free guest passes, a free personal training session, or whatever else you're looking for.

2. Step 2
When you first join a gym, ask for a free consultation with a trainer as part of your gym membership package. This trainer should teach you how to use the gym equipment safely and give you some tips about working out which will fit your individual need (weight loss, toning up, and so on).

3. Step 3
The third part of getting the most value out of your gym contract is using the gym frequently. Since you likely will pay a flat fee no matter how much you use the gym, a great way to get value out of going to the gym is actually going. Make it a point to go to the gym several times a week, even if for a short time.

4. Step 4
Take exercise classes at the gym. If the gym classes are included in your gym membership fee, you are paying for them whether you go to the classes or not. Take advantage of this valuable weight loss service.

5. Step 5
Bring friends to the gym. You can either ask for free guest passes, or have the friend come and state that they are interested in joining the gym (if they are, of course). You'll enjoy the workout a lot if a friend joins you, so bring a friend at the gym's expense, if you can.

6. Step 6
Use the gym's facilities. Not only are you paying for the exercise classes and exercise equipment, you're also paying for the showers, bathrooms and amenities such as lotion and shampoo.

In order to get the most out of these amenities, use them. Think of it this way: each shower that you take at the gym costs the gym money on its energy and water bills. Also, this is money that you are not spending on your bills because you're showering at the gym. Use the gym's showers as much as possible, especially if the gym provides shampoo, conditioner and body wash to its members.

The same goes for the gym's bathroom facilities. You may not love using the bathroom in a public place, but using the gym's bathroom saves you money on water and toilet paper. This may sound extreme, but toilet paper expenses and such really do add when you're paying for them.

Of course, use gym provided shampoo, conditioner, lotion, hairspray and deodorant whenever possible. These costs add up when you are paying for them on your own.

7. Step 7
Treat the gym as a place to socialize. Meet new people while you work out. Then, plan to go to the gym together. The more people you befriend at the gym, the more motivated you will be to go to the gym.

Making new friends at the gym helps you to get the most value out of your gym membership because new friendship is a value add to gym membership - you'll lose weight there and make new friends.

8. Step 8
Ask for a bonus for referring new members to join your gym. Many gyms offer incentives, such as a free month's membership, when you refer people. Ask the gym to provide you with membership flyers and free guest passes, and you will be able to refer people without incurring any personal expenses.

Lose Weight While You Work

SELF.com
By Lucy Danziger, SELF Editor-in-Chief


Work gives you a paycheck and, if you're lucky enough to love what you do, a primo sense of personal satisfaction. But it can also come with some unwanted "gains." I'm referring to the pounds that are easy to pack on when you're superglued to your swivel chair and a stone's throw from the vending machine for eight hours a day. Unless you're a pro beach volleyball player or samba dancer, it can feel as if your workplace is conspiring to keep you heavier than you'd like. However, you can still manage your own bottom line, and trim down while you toil. One of my secrets to keeping the pounds off? Rather than reply to emails from staffers each morning, I make several fast sweeps of the office, answering my colleagues' queries face to face. Popping in is more personal than pinging, and it burns calories. Try these tips to drop a few during your 9 to 5. That's the kind of corporate downsizing we can get behind!

Just add water. In addition to being your source for scintillating office gossip and banter about last night's episode of Mad Men, the watercooler can help you lose weight. Keeping H20 at the ready will give you something to put in your mouth besides sweets from your neighbor's candy bowl. And when you're hydrated, science has found your bod does everything more efficiently—including burning calories. Fill a reusable water bottle with ice water before you leave home, and refill it throughout the day. If you like a little flavor, drop in a frozen berry or two; they'll sweeten your H20 as they melt.

Set an exercise meeting. A midday workout keeps your energy up and the pounds down. Protect your exercise time by putting sweat sessions in your calendar just as you would meetings with your most important client. When the day gets busy or you're tempted to surf gossip sites on your lunch hour rather than take to the treadmill, seeing your commitment in print will motivate you to get to the gym. (Make quick workouts more effective.) About an hour before your workout, fuel up with a 200-calorie snack that's high in complex carbs (try whole-wheat crackers with peanut butter). Afterward, recover with a 300- to 400-calorie lunch that contains carbs to reenergize you and protein to help your muscles recover. One idea: a whole-grain bagel with veggies and an ounce of lowfat cheddar, along with a banana (400 calories).

Sculpt right on site. If you can't slip out to exercise, firm up at your desk using just a resistance band and a chair. Dejiggle on the job by doing three sets of these six simple moves on Self.com on nonconsecutive days, up to three times a week.

Bring your own snack. Slip a healthy bite into your tote as you leave the house in morning, and you won't be taunted by that Butterfinger in the vending machine when the afternoon munchies strike. To stay satiated—and sharp—until supper, aim for a bite that contains about 200 calories, some fiber and a smidge of protein, too. A few of my faves: 3 tablespoons lowfat granola mixed with 1 tbsp dried sweetened coconut and 1 tbsp slivered almonds, 6 whole-wheat melba toasts with 2 tbsp hummus, or any of these simple, portable snacks. And stock your desk drawer with energy bars that contain at least 3 grams of fiber and fewer than 200 calories—perfect for when you're in a pinch. Can't resist the siren call of the vending machine? Pick nuts or trail mix, which contain fat and protein to tide you over, rather than pure carbs like pretzels. (Check out the best and worst vending machine foods.)

Team-build. Recruit a few like-minded coworkers to get fit with you. You'll foster friendships at the office (always a good thing) while knocking off pounds. Log the miles each of you walks, runs or bikes each day on a board in your break-room or by creating a shared spreadsheet online; award prizes, such as movie tickets or a gift certificate for a manicure, to whomever covers the most ground. Get set to boost workplace morale and give your body a lift, too!

Wednesday, October 14, 2009

Sunday, September 13, 2009

Aku mahu jadi...

Kita boleh berubah jika kita sendiri yang benar-benar ingin berubah. Perubahan yang berlaku mungkin disebabkan oleh faktor-faktor sekeliling. Jadikan aku sebagai contoh. Aku berusia sekitar 20an. Sudah bekerja walaupun bukan dalam bidang yang aku minati. Biasalah, bila membuat sesuatu yang tidak diminati, sedikit sebanyak mempengaruhi prestasi kerja. Untuk mengekalkan kedudukan sebagai pekerja di dalam syarikat, aku terpaksa bekerja walau tidak rela. Bukan aku memilih kerja, tapi jenis pekerjaan itu sendiri membuat aku rasa tidak betah. Alhamdulillah, berkat kesabaran dan doa, aku berjaya bertahan selama lebih setahun bekerja. Di sini menunjukkan bahawa aku berjaya berubah dari negatif menjadi sedikit positif terhadap kerja sekarang.

Di luar waktu kerja, aku seorang yang keanak-anakkan. Jujur aku katakan, aku kurang matang dalam dalam membuat pilihan dalam hidup. Selalunya aku memilih untuk tidak mengikut kata hati. Walhal, biasanya kata hatiku selalu tepat. Aku mempunyai masalah mempercayai diri sendiri, apatah lagi mempercayai orang lain. Ini kerana aku selalu berpegang pada kata, "Ikut hati, mati. Ikut badan, binasa."

Dek kerana terlepas cakap ketika berbual bersama ibu, aku terpaksa kotakan janjiku. Janjiku pada ibu, aku akan berubah menjadi seorang WANITA menjelang 4 Syawal. Sama ada aku suka atau tidak, sama ada aku bersedia atau tidak, itu bukan lagi persoalan tetapi janji harus aku kotakan. Perubahan ini pada hakikatnya memang untuk kebaikan diriku. Aku tahu ibu risau dengan caraku menangani hidup. Masakan tidak, teman lain ramai yang sudah berumah tangga malah ada yang sudah beranak dua. Aku? Buakan setakat kahwin, teman istimewa pun tiada.

Maka dengan ini, aku dengan rasminya mengumumkan bahawa tarikh untuk aku berubah menjadi seorang WANITA secara total jatuh pada 4 Syawal.



mode:nervous

Rindu Dia...

Hari ini genap 12 tahun umur adikku. Tapi bukan cerita tentangnya yang ingin aku kongsikan. Sambutan hari lahir adikku diadakan dalam suasana yang sangat sederhana dihadiri 2 tetamu kecil (anak jiran) selain kami 4 beranak yang telatahnya sangat menghibur hati. Melayan kanak-kanak comel merupakan salah satu terapi buatku melupakan seketika tekanan kerja.

Sedang seronok bersenda gurau dengan si kakak, tiba-tiba adikku menegur, "Bau kakak ni macam bau yang kita rindu kan?" Aku terkedu. Ku amati bau pada baju yang dipakai si kakak. Memang bau itu bau yang kami rindui. Arwah nenda tercinta.

Tatkala Ramadhan kian berakhir, perasaan rindu pada arwah nenda semakin mendalam. Doa ku buat nenda agar tenang di alam sana. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama golongan orang-orang yang beriman. Amin...


Rindu Dia...

Tuesday, August 18, 2009

...dan tiba2 aku rse xbesh...


tetibe teragak nak check friendster... mendapati bahawa ramai lak kengkawan yang dah kawen. yang tengah pregnant pon ramai... hwaaaa!!!!

aku gak yang macam nih... tu r.. sape soh memain.. time ade orang ajak kawen banyak lak songeh.. MUDA lagi weh!!! aku masak pon cam hampeh.. adeh.. camne la orang lain bley relax jer... de orang ajak kawen, kawen... Roommate aku time study pon dah nak kawen...

hmm... xbley jadik nih.. nak kne gi ngorat nih!!! haha.. sape la yang bley sangkut ngan budak serabai cam aku nih.. kuang3... ade jodoh, ade la.. kalo x, jadi anak dara tua pon bukan salah... zaman da moden.. orang tak heran.. (poyo)

agak2 besh x de bf???(naifnye soalan)
tp aku rase de ramai kawan lagi besh!!! sebab kawan aku layan aku cam baby girl..
lagi special dari awex dorang... tu la yang besh de ramai abang...
bezenye, xde adengan romantik r...(macam la aku romantik sgt..eeuwwwwwwww!!!)
hmm..asal de org nk layan prangai ngade2 aku, ok la tu..
huhu..

Tuesday, July 14, 2009

Tribute to ALL My Dearest Friends

Lucky to have friends who can wipe out my tears
Glad to have friends who can pull me out from the darkness
Grateful to have friends who hear me even when there is no voices

You always be with me even we are apart
You always shine on me even there is so much clouds
Honored to say that you got space in my heart

Thanks for being such a good friend...

Life

In life we will not always having a good time
It is the fact
In life we should also enjoy the bad time
It is like adding new flavor in our life

By looking at life in a different perspective will lead to your so called perfect life
Even if it is not so perfect but can consider it is just perfect

Human will always dissatisfied with everything
Well, it is just a human things
As we been given perfect brain to think
We have the opportunity to invent and modify almost everything
Being thankful wil just keep you smiling

The Feeling Inside Me...

I'm happy to be myself even though sometimes I feel like dying
I am happy to be me as being pretender is DAMN exhausting
I am happy doing my things with no people interupting
All I ever want is to be happy with anything

I am happy to be sad and disappointed
I am happy to be alone
I am happy to have all those kind of feeling as it makes me feel normal

Sunday, May 31, 2009

Kete Kene Langgor..

benci btol aku minggu nih..
sengal..
walaupon aku penah tuka lane xpakai signal, tp aku xla bodo sgt wat cmtu time jam..
lgpon, aku bkn pakai lesen terbang tatau undang2 jalan rye..
before tukar lane, aku da make sure line ok.. pastu aku bg signal.. mmg clear..
kete bergerak perlahan n aku pon tukar r lane slow2.. (xelok glojoh)
tetibe, de 1 moto bodo, bley bantai langgar blakang kete aku..
BONGOK!!!! da r langgar kete org, bleh nk marah2 lak...
tengkorak die!!! marah btol aku time tu!!!
org laen cm heran pesal die nk marah2 padahal salah die..
ble da byk mate pandang die, wat muke sambil bebel without say sorry, trus blah...
hangin 1 badan.. nasib baik ler TUA... de lg rse respek kt die..
klu ikot ati, nk je aku langgar die sampai penyek..

baru 1 kes..

kes-2 pada minggu yang sme..
si bodo drive laju2 kt area yg speed limit 80km/j.
mcm biase aku pon bg signal tatkala kat blakang n lane sebelah DAMN CLEAR.
aku pon xde r bawak slow cm sipot..
max limit r..
elok aku nk masuk lane sebelah, kete blakang hon..
CILAKAK!!! seb bek sempat elak..
klu x, konfem kemek kete aku..
aku heran r..mne ntah pegi sikap org MALAYSIA yg konon2 sopan..
campak lombong r sopan tu..
biadap ade r..

aku memang tak puas ati btol dgn penggune jalan raye yg xde etika nih..
bukan tak tau undang2..
nasib la bkn aku yg jd pegawai JPJ/polis trafik..
klu x, 15 buku saman pon x cukup nk saman driver penggune jln rye nih..

Syukur betul time 2-2 kes tu aku berfikir positif n rasional..
klu aku tgh weng2 time tu, mmg kena r..aku ni klu da nekad, ape pon leh jadi..
huuu.. dasat gak aku ni..

Thursday, April 23, 2009

WARNA HARI LAHIR


Warna Hari Lahir anda adalah Maroon.


Sifat : Bagi kamu yang mewakili warna maroon ini, kamu digambarkan seorang yang bijak dan tahu apa yang terbaik untuk diri kamu. Namun kamu juga suka melakukan sesuatu itu menurut kehendak dan pendapat kamu sendiri tanpa pedulikan perasaan atau pendapat orang lain. Itulah yang menjadi masalahnya! Dari segi percintaan, kamu cukup sabar dan tidak terburu buru untuk menjalinkan percintaan. Kamu juga terkenal dengan sikap setia kamu dalam perhubungan!


SUMBER: FACEBOOK.. (hehe..quiz)

My Lucky No. 7... (secret of birth number)


1. Ketulenan
Hadir dengan idea baru.Memperolehi sesuatu dengan cara yang tersendiri.Golongan ini merupakan yang paling jujur dan boleh mempelajari dengan baik teknik diplomasi.Mereka suka mengambil inisiatif dan suka menjadi yang terbaik dan kebiasannya adalah pemimpin atau boss.Bekerja sendiri merupakan pilihan terbaik mereka.


2. Pendamai
Dilahirkan sebagai diplomat.Mereka selalu memikirkan dan peka terhadap keperluan dan perasaan orang lain sebelum mengambil kira dirinya sendiri.Secara semulajadi sangat analitikal dan suka mengikut gerak hati.Mereka tidak suka bersendirian. Persahabatan adalah penting buat mereka dan berupaya mendorong mereka untuk berjaya di dalam hidup, tetapi mereka sanggup untuk bersendirian jika hubungan yang terjalin itu tidak serasi.Golongan ini secara semulajadi adalah pemalu, mereka patut belajar untuk meningkatkan nilai kendiri (self esteem) dan meluahkan perasaan secara terbuka tanpa berselindung.


3. Ceria
Golongan ini merupakan golongan yang idealistik.Mereka sangat kreatif, sosial, mesra, romantik dan mudah dibawa berunding.Mereka suka memulakan sesuatu tetapi jarang dapat menghabiskannya.Mereka suka orang lain gembira dan sanggup melakukan apa sahaja untuk mencapainya. Mereka sangat popular dan idealistik.Golongan ini perlu belajar untuk melihat sesuatu dengan lebih realistik.


4. Konsevatif
Golongan ini sangat peka dan tradisional.Mereka sukakan arahan dan sesuatu yang rutin.Mereka hanya akan bertindak apabila faham sepenuhnya tentang apa yang sepatutnya mereka lakukan.Mereka suka bekerja keras dan sanggup melakukan sesuatu kerja secara sendirian. Mereka mudah tertarik dengan aktiviti luar dan merasai pertalian dengan alam sekitar. Mereka berupaya untuk bersabar, tekun dan adakala dianggap degil.Mereka harus belajar untuk lebih feksibel dan bersikap lebih baik terhadap diri sendiri.


5. Perintis
Mereka adalah perintis.Secara semulajadi mereka mempunyai sikap ingin tahu dan suka mengambil risiko serta sangat bersemangat (enthusiasm).Mereka perlukan kepelbagaian dan tidak suka disekat. Dunia ini adalah sekolah mereka, mereka memerhatikan setiap peluang untuk mempelajari sesuatu daripada setiap situasi yang ditempuhi. Persoalan yang bermain difikiran mereka tidak pernah terhenti.Golongan ini dinasihatkan untuk melihat sesuatu dengan teliti dan mendapat semua fakta yang diperlukan sebelum membuat sesuatu kesimpulan.


6. Romantik
Golongan ini adalah idealistik dan memerlukan sesuatu sebab untuk berasa gembira. Hubungan kekeluarga yang kuat adalah penting buat mereka. Perasaan mereka mempengaruhi keputusan mereka. - Mereka sangat suka untuk membantu dan menjaga seseorang.Mereka sangat setia dan boleh menjadi guru yang terbaik.Mereka suka seni musik.Mereka menjadi teman yang setia kepada sesiapa yang menjalin persahabatan secara serius.Golongan ini harus belajar apakah yang boleh diubah dan apakah yang tidak boleh diubahnya.


7. Intelektual
Golongan ini adalah Pencari.Selalu menyelesaikan sesuatu yang tersembunyi,dan mereka sukar untuk menerima sesuatu perkara dengan mudah.Perasaan mereka tidak mempengaruhi keputusan mereka.Mereka suka mempersoalkan apa yang ada disekeliling mereka tetapi mereka tidak suka dipersoalkan.Mereka kerap dikenali sebagai ahli falsafah dan sangat berpengetahuan dan kadangkala bersendirian.Mereka gemarkan perkara yang berteknikal dan berkebolehan untuk menjadi penyelidik yang baik dalam menyelesaikan sesuatu perkara.Mereka sangat suka berahsia.Golongan ini hidup dalam dunia mereka tersendiri dan mereka perlu belajar untuk menerima kenyataan dunia sebenar.


8. Penyelesaian
Golongan ini adalah penyelesaian masalah.Mereka adalah profesional, berterus terang, penilai yang baik dan sangat tegas.Mereka selalu mempunyai perancangan yang hebat dan suka hidup dalam suasana kehidupan yang terbaik.Mereka sangat suka mengendalikan manusia. Mereka melihat manusia secara objektif. Mereka akan memberitahu seseorang dengan cara mereka tersendiri bahawa mereka adalah ketua.Golongan ini perlu belajar untuk membuat keputusan berdasarkan keperluan sendiri daripada mengikut keperluan orang lain.


9. Pelakon
Golongan ini mempunyai kebolehan untuk menghiburkan orang lain.Mereka sangat penyayang dan pemurah.Dengan daya tarikan yang ada, mereka tidak mempunyai masalah untuk berkawan dengan sesiapa jua dan pada mereka tiada sesiapapun yang dianggap asing kepada mereka.Mereka mempunyai personaliti yang pelbagai sehingga menyukarkan orang sekeliling mereka untuk memahami mereka.Mereka umpama binatang sumpah-sumpah yang boleh berubah dan menyesuaikan diri mengikut persekitaran.Mereka mempunyai nasib yang sangat baik tetapi juga boleh menderita akibat terlalu bergantung kepada nasib dan perasaan (mood). Untuk berjaya golongan ini perlu membina landasan kasih sayang.

Saturday, April 18, 2009

kerana aku bodoh

kerana kebodohan sendiri,
aku masih begini dan di sini.
kerana kebodohan sendiri,
aku masih sendiri.


tiada pengajaran dan iktibar yang diambil
kerana selalu alpa, lalai dan terbuai dengan perasaan sendiri.


dan kerana itu aku tetap begini disini sendiri..

Monday, April 6, 2009

Aku dan Cinta(3)

Berkenalan dengan seorang sahabat. Katanya, aku harus beri peluang pada diri untuk merasai nikmat cinta. Aku senang tanpa cinta. Mengapa perlu aku biarkan diriku mendekati risiko cinta? Apa faedah membiarkan hari terluka? Bagiku cukup sekadar menjalani hidup tenang tanpa ada rasa yang buat aku terganggu. Bebas menjalani hidupku. Tidak berasa terikat mahupun terkongkong. Tiada di dalam kamus hidupku tertulis aku membenci lelaki. Sedangkan kenalan, teman dan kawan rata-ratanya adalah lelaki.

Bukan tak pernah aku memberi diri ini peluang untuk dicintai dan mencintai. Namun, tiada apa yang ku dapat. Cinta agung Romeo dan Juliet? Laila dan Majnun? Sudah tidak boleh diterima pakai lagi di zaman serba canggih ini. Itu semua kisah dongeng yang sering disampaikan dari mulut ke mulut. Mungkin aku belum jumpa maksud sebenar cinta. Mungkin sebab itu jugalah yang buat aku ragu-ragu terhadap cinta.

Aneh. Seorang yang percaya cinta sejujurnya, tapi tidak punya rasa cinta.



Insan@insanE

Al-kisah...

Last Saturday(4/4/2009), aku pi lawat Mak Ngah kt Kg. Jenjarom. Malam tu Mak Ngah ajak g karaoke. hoho.. layan..

Jam menunjukkan pukul 10.30 malam. Ishk.. Tengah syok layan AF, kne out pulak... Kena hormat tuan rumah, aku pon tutup la TV dan membontoti Mak Ngah dan yang lain keluar menuju ke kereta. Langkah memang longlai. Dalam hati aku berbisik perlahan, harap sangat tak payah drive malam tu. Ayahanda tersayang laju je merapati kereta kecilku.. Adoi. Dengan slumber aku hulur kunci kereta pada ayah dan dengan pantas aku memilih untuk duduk di seat belakang driver. Fuhhhh!! Selamat.. Muka ayah memang sengal la.. Nak buat lagu mana.. 1st come, 1st serve la.. Anak yang sengal.. haha..

Dalam hujan kami berangkat ke Pulau Carey(Port KARAOKE yang Mak Ngah ajak). Tempat nampak ok. Lepas pilih meja, masing-masing buat pesanan. Sementara tunggu pesanan sampai, layan tengok orang-orang OTAI berkaraoke. Gile lawak.. Macam tak sedar diri pon ada. Mungkin itu je hiburan bagi mereka.. Mak Ngah suruh ayahandaku pi nyanyi... Pergh!!! Mentah-mentah perlawaan di tolak. ayah cakap takda kelas.. Sengal gak ayahandaku ini.. Semua bantai gelak.. Memang Extream lol!!! Orang kat situ gelek tak hengat punye. Kami yang tengok orang-orang berkaraoke tu da macam pengkritik AF. tak sia-sia miss tengok konsert AF sampai habis malam tu. Lebih kurang pukul 12++ kami berangkat pulang ke rumah Mak Ngah. Sampai rumah dah tak boleh nak fikir benda lain selain tidur.

Ahad pagi yang memang sengal untuk aku. Belum nampak matahari.. Azan belum berkumandang. Ayam pun belum berkokok, seruan ke tandas memanggil-manggil. Perut memulas rasa macam nak mati. 3 kali pergi tandas. Bab tertonggeng kat katil tak yah ceritalah.. Serius sakit. Tapi demi untuk tidak ponteng kelas pada pagi Ahad yang tak berapa nak indah itu, ku gagahkan juga diri ini untuk drive balik subang.

Dengan tidak senang hati dan berbekalkan sakit perut yang masih tersisa, aku berusaha memandu secara berhemah.. Masuk je area Shah Alam, dah tadak maknanya nk berhemah.. Kereta kecilku dipecut laju. Sakit perut dah sampai tahap kritikal. Setibanya aku di rumah, terus aku menuju ke tandas kecil. PERGH!!!! 2 kali keluar masuk tandas. Jam menunjukkan sudah pukul 8pagi. Kelasku bermula jam 10. Aku berkeputusan untuk melelapkan mata selama yang dapat. Tepat jam 9 pagi aku bingkas bangun untuk bersiap ke kelas. Setibanya di kelas, Anis, kawanku menegur melihatkan rupaku yang sememeh. huuu..

Dalam kelas, belum pun 1 jam duduk dan menyalin nota, seruan tandas memanggil lagi.. adoi la.. Memang dugaan.. Habis kelas, ada pula discussion dengan kawan-kawan. Harapan nak balik awal berkubur begitu saja. Akhirnya aku pulang ke rumah jam 2 petang. Bertambah satu lagi dugaan bila aku stuck dalam traffic jam. Dihujani kerenah pemandu yang tak berhemah buat aku betul-betul panas. Sebaik sahaja aku masuk ke area Ara Damansara, jalan sangat lengang. Memandangkan perutku telah pun menghantar isyarat, aku pun terus memecut kereta kecilku. Standard bagi seorang perempuan, laju mana sangat lah aku boleh pecut. Sampai sahaja di rumah terus ku berlari ke tandas kecil rumahku untuk kesekian kalinya. Hairan, time memecut, boleh hilang sekejap sakit perut.

Penat betul buat marathon ke tandas. Malam itu aku berjumpa doktor, disahkan bahawa aku keracunan makanan. huuu.. Ni mesti kes Karaoke Pulau Carey. Lepas ni, tadak makna aku nak pi situ lagi..

Sekian kisah untuk kali ini...

Girly Comments & Graphics


Girly Comments & Graphics

Sunday, March 22, 2009

Lagu Bintang

*
Oh bintang
Paling jauh
Ku cuba tuk memetikmu

**
Semalam ku terjatuh
Kau sambut walau berdebu
Sejuknya di malam itu
Musim bunga atau salju
Bertemu...

Oh bintang
Paling jauh
Ku cuba tuk memanggilmu

Semalam ku terjatuh
Kau dakap walaupun halus
Sejuknya di malam itu
Musim bunga atau saljuBertemu...

***
Gugurlah bintang
Langit terang
Di taman sepi mimpiku
Lagu Bintang
Langit terang
Di taman sepi mimpiku

ULANG *, **, ***

Lagu Bintang
Langit terang
Di taman sepi mimpiku

Lagu Bintang
Langit terang
Di taman sepi mimpiku
Sepi mimpiku 4x

Category: Music
Tags:
The Times Lagu Bintang Kasanova Infra Merah

A.K.U

Aku berjalan sendiri...
Terus dengan kepala tunduk ke bumi.
Gerak ku laju seakan berlari.
Terasa mengah, aku berhenti.
Terasa sukar mendongak kepala.
Terasa hangat dek pandangan mata.
Pantas ku berlalu pergi.
Mencari tempat berlindung yang agak tersembunyi.
Rimas.
Puas ku belek.
Puas ku tarik.
Semuanya kelihatan baik.
Hairan dan pelik.
Ku bawa kaki terus melangkah menuju ke destinasi.
Terpandang pantulan wajah di cermin kiri.
Kutatap lama.
Kucuba cari mana silap dan celanya.
Hampa.
Mungkin aku punya masalah mata.
Kutanya mereka, apa yang tak kena?
Jawapan tiada apa buatku kecewa.
Selesai urusan, ku bawa kaki melangkah pergi.
Sekali lagi aku diperhati.
Seperti aku tidak punya hak berpijak bumi Illahi.
Aku bukan orang ternama.
Juga tidak dari kerabat diRaja.
Hendak di kata hodoh paras rupa, mungkin ada benarnya.
Salahkah insan yang tidak berupa berpijak di bumi nyata?
Begitu berdosakah aku kerana tidak jelita?
Aku perlu jawapan.

aZzA.luv.pEaCe

INSAN YANG TAK SEMPURNA

Aku menulis kerana diriku
Tidak ku kisah ceritamu
Tidak ku endah kisahmu
Yang penting hanya Aku dan Diriku
Kerana cerita ini ceritaku

Aku bukan insan sempurna
Tidak dari segi gaya juga lagaknya
Hanya insan yang terlalu biasa
Tiada tarikan di mata dunia

Bukan niat mencari publisiti
Tidak terlintas menonjol diri
Sekadar mengulas rahsia hati
Agar tak layu dan terus mati

Aku bukan insan sempurna
Benci aku dibandingnya
Biarkan aku sendirian dengan masa
Kerana aku Insan yang tak sempurna

Saturday, March 21, 2009

Aku dan Seseorang...

Tatkala diri dilanda kebosanan maksima, hadir dia bergelar seseorang. Ku akui sifatnya yang disenangi. Walaupun kadangkala membuatku sedikit sebal. Jika difikirkan secara logik, aku hanya seorang yang terlalu biasa untuk dikagumi. Juga terlalu biasa untuk dipuja. Entah di mana silapnya, pandangan matanya tersasar ke arahku. Hairan.

Mungkin kerana sudah terbiasa sendiri, aku sedikit rimas dengan sikapnya. Aku akui tidak bijak dalam hal-hal yang melibatkan hati dan perasaan. Kebodohanku begitu terserlah di saat aku melepaskan seseorang yang dulu pernah cuba memiliki hatiku.

Seseorang yang baru ku temui ini mungkin jejaka idaman Malaya. Bergaya dan bercitarasa. Namun, kerana dirinya jugalah membuat aku kurang selesa. Berdamping dengannya buat aku rasa rendah dan di bawah (bukan kerana aku sememangnya rendah). Aku terasa kecil di mata dunia. Tidak layak berada senada.

Cerita Aku...


Aku pernah gembira
Juga pernah bahagia
Aku sering berduka
Namun riak gembira tersua

Aku insan biasa
Aku juga punya rasa
Tidak gagah perkasa
Setakat bermain dengan masa

Duduk dikelilingi ribuan insan
Masih terasa resah dan bosan
Mengharap kehadiran Dia bergelar TEMAN
Agar terubat sedu dan sedan

Friday, March 13, 2009

Aku dan Kerja

Akhirnya aku berpeluang join marketing event. Ahad ni, 15 Mac 2009... Aku duty kat KLCC hall 5. Ade Facon Edu FAir...

Saturday, March 7, 2009

::Mama BENCI Aku::


Hari dirasa begitu perlahan. Malam sepi berseorangan. Tinggal aku sendiri di flat keluargaku. Mujur ada TV sebagai peneman. Malam yang sungguh membosankan.

Petang tadi aku dan mama bergaduh. Kononnya dia menyesal lahirkan aku. Katanya, kalau dia tahu aku tidak seperti yang diharapkan, dari kecil lagi aku sudah diracun. Hmmm... Penat aku dengar. Seingat aku, ayat itu jugalah yang diulang-ulang sejak aku kecil. My Mom's favourite words. Ibarat angin lalu. Sedikit pun tidak meninggalkan kesan kepada aku.

Hairan. Susah sangatkah untuk mama menerima aku dalam hidupnya? Terlalu hinakah aku di matanya? Selama aku hidup, belum pernah aku mendapat pujian ikhlas daripadanya. Jangankan pujian, ucapan terima kasih pun susah nak dengar. Bukan tak pernah aku berbakti untuk keluarga, tapi sedikit pun dia tak hargai. Tidak berniat mengungkit, tidak juga meminta ganjaran atau layanan istimewa. Cuma sedikit ruang dalam hatinya.

Mama. Ibu yang melahirkan. Juga yang membesarkan. Mungkin kehadiranku terlalu membebankan. Andai itu yang buat mama tak keruan, biarlah aku keluar membawa haluan. Jujur kukatakan, hidup bertahun bersama mama bukanlah perkara bahagia yang pernah berlaku dalam hidupku. Aneh. Tidak seperti orang lain, aku selalu berharap untuk keluar dan tinggal jauh dari mama. Membenci mama bukanlah punca aku berfikir begitu tapi kerana sayangkan mama. Sebagai orang yang paling dibenci mama, adalah baiknya kalau aku tidak selalu berada dekat dengan mama. Bukan aku mereka cerita. Pengalaman dan pemerhatianku selama 20 tahun membuat aku benar-benar yakin bahawa mama memang bencikan aku. Aku rela tinggal jauh andai itu mampu membuat mama bahagia. Aku rela.

Aku masih lagi mencari jalan untuk tinggal jauh dari mama. Setakat ini nasib belum menyebelahi aku. Kesihatan ayah yang kurang memuaskan tidak memungkinkan aku untuk berada jauh dari ayah. Aku seperti tersepit. Aku akan menjadi lebih tertekan jika terus tinggal bersama mama tapi akan digelar anak yang tak bertanggungjawab jika aku keluar meninggalkan ayah yang tidak berapa sihat.

Aku buntu. Tuhanku, tunjukkanlah ku jalan.




Wednesday, February 18, 2009

M.E.S.E.J

Setelah sekian lama x menjenguk blog, akhirnya aku manage jenguk blok berhabuk ni.. huhu.. Baru selesai balas mesej kawan2 yang dihantar start dari end of last month till last week. Boleh tahan busy juga aku yang bergelar kuli ni. Kesian kawan2ku itu tertunggu-tunggu mesej aku.


Dalam banyak2 mesej, ada 1 mesej yang menarik perhatian.. Mesej dari seorang sahabat yang aku kenal di netlog... Dari cara dia menulis memang nampak naive. Tiba2 teringat zaman aku dulu2... NAIVE... haha.. Sahabatku minta pandangan... Katanya, dia berkenalan dengan Sang Arjuna yang sungguh baik lagak dan gayanya. Menurut ceritanya, beliau telah diperkenalkan dengan keluarga Sang Arjuna. Dari situ nampaklah macam Sang Arjuna tu nak get serious... kan?kan?kan? Part yang best, Sang Arjuna buat pengakuan berani depan keluarga bahawa... dia memang dah fall in love dengan sahabatku itu. Masalahnya, sahabatku ini tengah dalam dilema dek kerana teguran seorang temannya yang telah mengeluarkan statement berbunyi,"dia tu suka sangat spend money kat kau, baik ko jauhkan diri sikit manalah tahu kalau2 dia tu sebenarnya nak body..." Lebih kurang begitulah kiranya...


Persoalannya, benarkah apa yang dikatakan olah teman kepada sahabatku itu? Hmmm... Bagiku, jawapannya subjektif. Walaupun rambut sama hitam, hati lain2. Kita xboleh nak judge orang semudah itu. Mungkin niat Sang Arjuna sekadar ingin membahagiakan yang tersayang tapi mungkin juga ianya memang perangkap durjana. Bagi akulah, sebagai perempuan, kita perlu pandai jaga diri. Act smart will always help us in any way. Dikala usia yang semakin meningkat, seharusnya kita sebagai individu perlu matang seiring usia. Kita perlu tahu sebab dan akibat daripada sesuatu yang kita lakukan dan bakal lakukan. Tidak salah rasanya kalau kita mengambil langkah berjaga-jaga. Bukan rugi besar kalau setakat menjaga maruah diri dan keluarga...


Oleh itu, aku menyeru para gadis supaya berhati-hati dalam berkawan. Mungkin ada betulnya juga statement teman kepada sahabatku itu. Sejauh mana kebenarannya, Wallahualam...

Wednesday, January 7, 2009

7/1/2009

NEW YEAR...

Masuk je tahun baru, kte bukak buku baru..
Setelah sekian lame x jenguk blok ni, trase cm da brabuk je mende ni..
Hoho..

Tahun ni aku telah memulakan sejarah (cewah) dgn melakukan minor operation kt gigiku.
Sakit wo..
MC 2 hari jer.. Sakit x ingat punye..
Gi kje dgn muke bengkak sebelah..
Selekeh abes.. Dengan muke ketat mcm kne inject BOTOX, aku kne pakse g rehearse utk launching new collaboration lak..
Xnk sengal lak la kan?????

Hmm.. Sabo je r..