About Me

My photo
Sedang mencari tahu tentang kehidupan. Melalui hari-hari demi menimba pengalaman. Biar menjadi teladan dan pedoman...

Thursday, January 27, 2011

Green Tea = FAQ

What is green tea?
Green tea, like all other teas, is made from the Camellia sinensis plant. Unlike darker teas like black tea and oolong tea, Green tea is unoxidized and retains much of its antioxidants and nutrients. Most of the worlds green tea is produced in either China or Japan and there are many varieties.

Does green tea really help aid in weight loss?
Yes! Green tea is an excellent weight loss aid. It boosts the metabolism, burns fat, and increases exercise endurance. There have been many scientific studies that prove how beneficial green tea is when it comes to losing the pounds.


Are there any health benefits from drinking green tea?
Tons! Green tea is healthier for you than pure water. Its powerful antioxidants fight cancer and diseases, improve digestion, promote healthy skin, enhance mental focus, boost the immune system, fight the aging process, and much more. Once again, there have been many scientific studies that prove these benefits.

Are there any side effects from drinking too much green tea?
Not really. Although green tea does contain caffeine, too much of which can cause restlessness and sleeping problems.

How much caffeine is in green tea?
Green tea contains about 20 mg of caffeine per average serving. This is much less than coffee (100-120 mg), and less than Oolong tea (30 mg) and black tea (40 mg).

How many cups of Green tea should I drink per day?
Although it’s still debatable, most research has found that drinking 4 or more cups per day will yield the maximum weight loss and health benefits.


Does iced green tea have the same health benefits as freshly brewed green tea?
If you brew it yourself, yes. If it’s “green tea” in a bottle from a grocery store, it probably doesn’t have the same benefits as natural green tea. Also, be aware that the healthy antioxidants in green tea are diminished over time if the tea is not refrigerated.

Resource:
http://greenweightlosstea.com/green-tea-faq.html

Terfikir sejenak

Kadang-kadang apa yang kita harap tak jadi seperti yang diharapkan
Kadang-kadang apa yang kita bayangkan berbeza dari kenyataan
Itulah lumrah kehidupan...

Kita mungkin rasa kita dah lakukan yang terbaik
Kita mungkin rasa mereka tak sebaik kita
Percayalah tiada yang sempurna
Mungkin saat ini kita mengutuk sesama kita
Mana tau esok lusa kita perlu sesama kita?

Langit tak selalunya cerah
Bumi tak tak selalunya indah
Hidup kita tak hanya berjalan rata
Bak air di laut ada pasang surutnya
Ibarat roda berputar ada turun naiknya

Tak guna saling bertelagah kerana sekecil hal cuma
Tak guna menjeling dan memendam rasa
Luahkan apa saja diminda
Semata kebaikan bersama

Wednesday, January 26, 2011

Aku merepek lagi...

Perasan tak, tahun ni punya blog entry banyak yang menceceh. Karangan berjela-jela. Tak macam entry tahun sebelum ni, pendek tapi padat. Tahun ni aku macam tak puas hati dengan semua perkara. Ishk.. Tak bagus ni. Mungkin aku kena pergi tenangkan diri kot. Nak buat macam mana, memang blog ni tempat aku luah rasa. Yang mana tak suka tu, tak payah baca. Mudah, kan???Hmmm...

Sampai sini dulu. Nanti kalau aku dapat ilham best, aku sambung celoteh. Hehehe...

Sunday, January 23, 2011

Tertekan Pasal Kerja

Seorang pengurus tugasnya mengurus. Seorang Pengurus Akaun tugasnya mengurus akaun. Sekiranya seseorang itu bertugas sebagai penghantar surat, penyusun fail, meng"update" data, menjadi kaunter pertanyaan,dan menerima makian, orang itu ialah aku. Bila dah tak ada projek, akaun siapa aku nak urus? Macam mana nak ada projek kalau tak cari? Macam mana nak cari kalau sibuk buat kerja orang lain? Kenapa bagi aku "title" bukan main gempak kalau kau setakat nak suruh aku jadi "dispatch cum clerk?" Tak nak tambah sekali dengan "job tea-lady" ke? Bukan main banyak kerja kerani kau suruh aku buat, budak kerani kau tak suruh pula buat kerja aku?

Aku bukan nak kufur nikmat, tapi agak-agaklah. Aku ada kelulusan. Aku ada pengalaman kerja. Aku mahir dengan bidang aku. Kalau betul kau tak suka aku, berhentikan aku. Kau ingat aku kerja sampai tengah malam sebab aku banyak masa lapang? Kau ingat aku kerja hari cuti sebab aku suka? Jangan jadi ba***** lah. Kalau tak tahu nak tadbir/urus syarikat, pergi belajar. Banyak buku pasal pengurusan perniagaan ada jual kat kedai buku. Nak aku hadiahkan ke? Kau janganlah ingat kau suka kerja 24/7, orang lain pun suka juga. Orang lain nak luang masa bersama keluarga juga. Nak juga selesaikan hal peribadi.

Aku betul-betul tertekan dengan kerja sekarang. Kenapalah X-Bos pergi... Macam-macam aku belajar dengan dia. Dalam masa kurang dari 6 bulan aku hampir habis "cover" subjek pemasaran dan perhubungan awam. Tak sempat nak belajar "sales". Bos baru ni l*****. Apa pun dia tak ajar. Balik-balik suruh aku hantar surat. Akal ada ka? Aku memang tak boleh kerja dengan orang yang tak pandai ni. Alangkah bagus kalau bos boleh baca isi hati aku.

Fikir-fikirkanlah.

Friday, January 21, 2011

Aku Jadi Kaunselor...

Ayah pernah cakap, kaunselor selalu tak buat apa yang dia cakap. Dalam bahasa kasarnya, cakap tak serupa bikin. Sebagai contoh, ayah selalu nasihat kawan-kawan pasal budget bulanan dan simpanan masa hadapan tapi dia haram nak buat. Cet.


Same goes to me. Bukan main pandai lagi aku nasihat suruh orang bersenamlah, ambil diet seimbanglah... Aku???? Haram nak buat. Bukanlah tak buat... Masa study dulu memang aku tak nafikan, aku rajin bersenam. Sejak masuk alam kerja, jarang sangat aku bersenam. Join Gym membership tapi setakat bayar yuran tiap-tiap bulan. Datang cuma 7 kali dalam setahun. Orang kata teh hijau boleh kasi kurus, aku pun layan lah... Aish... Jangan tiru ya kawan-kawan...

Berkenaan teh hijau. Jujur aku cakap, aku tak suka minum teh hijau sebelum ni. Selepas kena paksa dengan x-bos aku yang suka sangat belanja aku makan sushi, maka dengan otomatiknya aku pon layan je lah teh hijau. Mula-mula tu memang rasa macam nak sumpah je orang tua tu. Tapi bila mengenangkan teh hijau ni sangat banyak faedah dari keburukan, aku belasah je. Bukan boleh buat mati pun. Setahun aku melayan teh hijau. Aku rasa biasa. Tak ada yang pelik pun berlaku lalu aku pun google mencari maklumat tentang teh hijau. Mencari tahu kebenaran tentang teh hijau.



Gigih kan aku? Al-kisah, kawan-kawan aku rajin top-up stok teh hijau. Berkotak-kotak. Pada mulanya, aku paksa ayah minum. Settle sekotak, dia surrender. Aku tengok dekat kabinet dapur, ada lagi sekotak. Aku layan lah teh tu kasi habis. Minum punya minum, dok terfikir kenapa stok teh ni tak habis-habis. Bayangkan, 1 uncang aku boleh buat 3 mug dan aku sorang je yang minum. Dasat... KEMBUNG wei!!!! Selepas peristiwa kembung, seminggu aku tak minum apa-apa teh. Tapi lepas tu minum lagi. Masalah aku, sampai sekarang bila aku buka pintu kabinet, aku masih lagi nampak kotak teh tu. Aish... Bila nak habis ni... Aku nak cuba jenama lain pula. Sangkak mak nak abiskan, nok!!!


Kembali kepada tajuk asal, aku jadi kaunselor. Seorang sahabat bertanya tentang side-effect teh hijau. Jujur aku cakap, aku tak tahu. Tapi pada amnya, mama pernah cakap jangan banyak minum teh sebab boleh kembung. Aku buat kesimpulan, benda ni merangkap semua jenis teh. Memang aku tak rajin minum teh hari-hari. Sahabat tanya apa kesan kalau minum teh hijau setiap hari. Aku pun google pasal side-effect. Well, teknologi di hujung jari. Kalau nak tanya aku yang kurang knowledge ni, memang tak tahulah kan. Gigih aku cari pasal side-effect. Bukan semata-mata nak tunjuk pandai pada kawan-kawan, cuma aku pun nak tahu juga kesan dan akibat. Tadaaaa... sila lawat http://www.amazing-green-tea.com/green-tea-side-effects.html untuk maklumat lanjut. Hmmmm... Faham tak? Kalau tak faham, boleh translate kat google atau di http://www.citcat.com/.

Mesti korang hairan kenapa sahabat tu beria tanya aku pasal teh hijau, kan? Aku pernah post pasal teh hijau dan aku rasa dia mungkin terbaca. Tak kisahlah, aku memang post artikel/blog untuk kongsikan dengan orang ramai. Rasa seronok sangat kalau ada yang bagi feedback. Tanyalah apa saja, kalau aku boleh jawab, aku tolong jawab, ya?

p/s: Aku bukan pandai sangat. I also not a certified counselor. Belajar pun tak berapa tinggi sekadar boleh cari kerja untuk sara diri. Tapi aku boleh tolong sekadar yang mampu kalau korang ada apa saja pertanyaan atau nak mintak pendapat tentang apa saja topik. Nak ajak borak kosong pun boleh but I don't entertain PERVERT... Thanks...

da...

Thursday, January 20, 2011

New Staff

Dalam minggu ini saja, tiga staff baru melapor diri. Semua perempuan. Good looking (kalau tak cantik, ingat CEO ***** nak ambil ke? haha..) Look naive also. Well, baru masuk kerja, takkan nak joyah pula, kan? Berserilah hendaknya pejabat ni dengan kehadiran orang baru ni. Keadaan pejabat yang tegang buat aku rasa ragu kalau-kalau mereka tidak lama di sini.

Aku tak tahulah ini suatu kebetulan atau memang rancangan The Management nak disseminate staff lama sebab ramai juga staff lama yang aku dah tak nampak kat pejabat ni. Aku rasa seakan kehilangan. Staff baru tak berapa nak ramah (maklumlah, baru mula kerja) dan aku jadi rindu pada suasana dulu. Semua aku kenal. Semua layan aku membebel. Hmmm... Aku semacam rasa yang aku juga akan turut di tendang keluar. Aku bukanlah aset penting syarikat pun.

Aku belum berpeluang nak beramah mesra dengan staff baru tapi mereka seakan tak mahu berkawan dengan aku. Ishk... Bersangka buruk pula aku. Padahal muka aku yang selalu ketat yang buat mereka seakan takut nak tegur aku. Haha... Aku harap keadaan pejabat akan menjadi HAPPENING macam dulu.

Wednesday, January 19, 2011

Chaos at the Office

Chaos... The only word that can describe my situation at the office right now. Mommy will be on leave for two month!!! Suddenly I have lots to do. It is not because of when Mommy's here, I only do the half job. Aiyooo... The thing is, I don't really start doing Mommy's part. Why so sudden? All the incoming project makes me headache la. C'mon la... I only have 2 hands. Why do they need to pass the simple things to me?dunno how to do, meh?

Only me, myself JAGA the whole dept. What lah!!! No consideration, meh?

Enough with the work...


Sweet thing also happen to me today. Now, HE knows how to start the conversation. He do IM me via Google Apps. Ahaks! Yesterday he looks so MEAN. Hmmm... I can't read his mind. What ever...

Jenayah juvana semakin menjadi-jadi di Malaysia

Jenayah juvana semakin menjadi-jadi di Malaysia

Monday, January 17, 2011

20/11/2011 aku kawen...

uollz!!! gempaq tak tajuk entry mak??? ahahaha...

Ayah bonda dah mula menceceh. Masalahnya, tiada orang yang masuk meminang. Macam mana nak kahwin??? Hish.. Nonsense betul lah!!!

Ayah bonda ingat aku ni bidadari kayangan ke apa? Ingat aku ni ratu cantik? Dia tak perasan ke apa rupa bentuk anak dia ni? Kesengalan tahap melampau. Aku da semakin panas telinga setiap kali pulang ke rumah. Ni mesti taktik nak suruh aku keluar dari rumah kan??? Fine... Bulan depan aku usha rumah sewa. Jangan nak sibuk panggil aku balik pula lepas ni. Mak da touching, Huh!!!

Sore Eyes

Yesterday, I went to see my favorite doctor because of my eyes. My eyes suddenly got swolen once I woke up that morning. At first I thought it will be ok after awhile but it isn't.. So, I went to see the doctor and he said that I might allergy to seafoods. Hmmmm... He gaves me a bottle of eyedrop which i need to apply 4 times a day... The thing is, my hand will starts shivering everytime I tried to apply the eyedrop... Ishk... Why la so difficult...

Wednesday, January 12, 2011

Tentang Semalam: Tidak Keruan

Banyak pula masa untuk aku berblog di pejabat. Ishk...

Aku baru baca entry yang aku post semalam dan ianya buat aku terfikir. Kenapa aku rasa tidak keruan dengan tidak semena-mena ketika kena approach dengan officemate aku tu. Tak ambil masa yang lama pun untuk aku fikir pasal benda ni. Aku kongsi sedikit mengenai hasil kajian aku tentang semalam.

Bila aku mula rasa tidak keruan?
Setiap kali dia datang untuk berjumpa di mejaku. Kalau jumpa atau borak selain di mejaku, aku tak ada rasa apa pun. Chup! aku akan dapat perasaan pelik bila tinggal aku dengan dia saja (tak kisahlah kat mana pun) dan dia cuba untuk berborak dengan aku. Aku tak tahu lah kalau dia memang gentle dengan semua orang atau dengan aku saja tapi setakat ini kalau aku minta tolong, dia memang tolong dengan bersungguh-sungguh. Bersungguh-sungguh sampai buat aku macam takut nak minta tolong dengan dia di lain kali. Biasanya melibatkan MEJA aku, dia akan berdiri di belakang aku. Hep!!! jangan fikir yang bukan-bukan. Dia sebenarnya nak tengok laptop aku. Aku lagi selesa kalau dia berdiri di sisi meja aku. Alah, laptop bukan tak boleh ubah kedudukan. Tapi entahlah. dia memang suka berdiri di belakang. Yang paling hairan, kalau orang lain yang kat belakang aku, tak pula aku rasa tak keruan.

Aku nampak dia seperti tidak keruan bila...
aku cari dia. Dia semacam UNEASY dengan kehadiran aku. Padahal aku cari dia bukan sebab nk miang-miang ke... nak goda ke... Cet. Paling comel ketika kali pertama dia menegur aku dengan niat untuk beramah mesra (masa tu aku baru habis buat event kt PWTC). GAGAP. Ya, dia gagap. Tapi gagap bila cakap dengan aku saja masa tu. Habis kena gelak. Sekarang ni dah tak gagap dah. Selalu juga kami bertegur tapi taklah semesra aku dan officemate lain. Lagipun, dia jarang ada di pejabat.

Apa aku rasa pasal dia?

Pada sesetengah masa aku rasa dia "kerek". Pada masa yang lainnya aku rasa dia gentle. Ada masa dia macam pentingkan diri (aku rasa dia cuma play safe) dan pada masa lain dia biasa saja. Kesimpulannya, dia normal.

Apa dia rasa pasal aku?

Apa punya soalan da... Mana aku tahu! Sengal.

Kenapa aku tidak keruan?
Mungkin kerana kami jarang berborak memandangkan kekerapan dia berada di pejabat adalah tersangat jarang. Bila dah jarang jumpa, tak tahu apa nak borak selain kerja. Lagipun, aku tak berapa tahu pasal personal life dia. Adalah orang bercerita tapi bagi aku, kalau bukan dia yang cerita, aku sekadar dengar saja. Tak kan nak kepochi pula, kan?

Kenapa dia semacam tak keruan?
Sebab aku HOT kot. AHAHAHAHAHA... Just Kidding!!! Yang tu aku tak pasti lah. Takkan aku nak tanya sendiri pula.

Tindakan aku?
Buat macam biasalah. Nak buat apa lagi. Dia bukan ada hati kat aku pun. Aku pun tak fikir nak ada apa-apa dengan dia setakat ni. Asalkan bila aku minta tolong dan dia nak tolong, dah kira baguslah. (Tiba-tiba teringat kes aku minta dia tolong distribute goodie-bags and he just disappeared. Hampeh...)

Setakat ni dulu cerita tentang semalam. Aku nak buat sejarah hari ini untuk esok pula.

Tuesday, January 11, 2011

Tiba-tiba dia semacam terlebih caring...

Wah... Hari bosanku tiba-tiba jadi tak keruan sekejap. Beliau yang jarang bercakap denganku, ramah pula hari ni(aku yang banyak cakap,dia layan je). Bermula dengan penyediaan slides untuk mesyuarat,sehinggalah sesi minum petang. Banyak juga topik yang kami bualkan.

Apa yang buat aku tak keruan? Haha.. Perasaan tak keruan tu cuma masa first approach oleh beliau pagi tadi. Lepas itu, tak ada apa sangat. Cuma aku rasa surprise juga lah bila dia boleh layan omelan aku sebab sebelum ni aku diberitahu kawan lain bahawa dia kurang bercakap dengan staff wanita di pejabat. Tak kisah lah apa pun, aku tak ada masalah pun dengan beliau. Bagus juga bila ramai kawan ni. Betul,tak?

Monday, January 10, 2011

Berhujung Minggu di Rumah: Fesyen ke Pejabat

Hujung minggu pertama 2011. Aku habiskan masa dengan tidur dan melayari internet. Bosan? Bahagia juga sebenarnya. Mama tak bising. Cuma ayah yang banyak membebel. Terbalik. Azam tahun baru mereka agaknya.

Penat main game CSI di Facebook, aku google cari input untuk blog entry. Harapan. Tak ada topik yang menarik. Aku cuba cari fesyen untuk wanita bekerjaya yang terkini, tapi hampa. Tak ada yang berkenan di hati. Tak banyak pilihan lebih-lebih lagi bagi mereka yang bertudung. Nak kena pakai baju 2-3 lapis pula. Dah kering idea agaknya pereka fesyen sekarang ni, khususnya yang mereka pakaian atau busana muslimah. Kenapalah tak direka sahaja pakaian mudah dan ringkas yang boleh disesuaikan untuk ke tempat kerja dan majlis selepas kerja? Kalau ada pun bilangannya terlalu terhad. Kalau dah berlilit macam mummy, tak tergamak pula aku nak pakai untuk pergi kerja.

Aku rasa rekaan untuk busana muslimah tidaklah sesukar mana. Setahu aku, warna dan coraknya tidak perlu terlalu menonjol. Memang aku tidak arif dengan fesyen, gaya dan trend. Mungkin ada yang tengah mengutuk sebab aku keluarkan statement macam ni. Tak kisahlah nak cakap apa pun tapi bagi aku yang kurang ilmu dalam hal-hal sebegini, ianya cuma pandangan aku.

Petang semalam aku secara tak sengaja tertonton sebuah program di TV9. Aku tertarik dengan satu slot berkenaan fesyen. Fesyen yang ditampilkan VINTAGE katanya. Maka,Si Pengusaha Butik (SPB) ni dengan bangganya ceritalah tentang pakaian, accessories dan cara menggayakan. Hmmm... Perkara yang mengganggu mata aku, model dia semangat... Aku tak ada masalah dengan orang bertubuh gempal tapi bermasalah bila busana yang digayakan tu macam tak sesuai dengan tubuhnya. SPB tu boleh pula suruh Cik Model(CM) pakai pakaian sedemikian. Walhal banyak lagi rekaan lain yang ada dalam butik tu. Paling kelakar, dipakaikan pula CM tali pinggang bersaiz kecil yang mana ini membuatkan bahagian sekitar abdomen tampak berlipat atau bahasa kurang sedapnya, lemak menggelebeh di bahagian perut. Padanan pakaian dan tali pinggang yang digayakan tidak sesuai. Speechless makcik!!! Aku rasa aku yang kurang berpengetahuan pasal fesyen ni lebih elok kot citarasa berbanding SPB yang sepatutnya lebih arif berkenaan fesyen ni. Apa-apa pun, aku nak ucap semoga berjaya kepada SPB sebab tak ramai orang yang berani buka perniagaan sendiri lebih-lebih lagi wanita yang berusia muda (aku rasa umur dia awal 20-an).

Sampai di sini dulu mengomel.

Saturday, January 8, 2011

To-do List

Tahun ni, apa aku nak capai?

1. Baby Black
Mesti kasi superb Baby Black kesayangan.
Kasi perform dia punya enjin.
Kasi mantap dia punya outlook.

2. Appearance

Aku mahu nampak lebih presentable.
Tak mahu nampak macam budak kolej dan tak nak nampak macam makcik.
Gaya, Mutu, Keunggulan... ahahaha...

3. Komunikasi & Interaksi
Cara komunikasi pun nak kena ubah.
Lepas ni aku kena tukar gaya nak approach orang.
Kena buang perasaan malu yang menyusahkan.
Muka tahun ni kena lebih tebal dari tahun lepas.
Bercakap perkara yang bernas dan berisi.
Kena kurangkan merepek, menceceh dan membebel.

4. Kewangan
Memandangkan usia semakin lanjut, aku kena ada plan kewangan yang bagus, stabil dan berkesan.
Aku tengah dalam membuat sistem simpanan sendiri (masih dalam kajian).
Dalam masa setahun ni aku mesti boleh bayar minimum separuh dari hutang PTPTN. ahahaha...
Macam mana nak buat? Hutang dengan Ah Long?
Masih sedang berfikir. Hope I'll get the solution before end of January.

5. Aset lain
Yang ni ada kena mengena dengan item 4. Terfikir juga untuk aku tambah aset. Oleh kerana kedudukan kewangan yang belum stabil, aku terpaksa simpan niat dulu. Projek tahun depan kot.

6. Kerja & Pendapatan
Aku akan terus cari peluang untuk tambah pendapatan sehingga RM 60,000 tahun ni.
Pendapatan sedia ada tak cukup untuk langsaikan segala hutang perbelanjaan.
Kerja apa aku nak buat?
Mungkin aku akan buka perniagaan secara kecil-kecilan.
Mungkin juga aku akan bekerja sambilan di hujung minggu.
Sesiapa yang ada kerja sambilan untuk ditawarkan pada aku, sila hubungi aku via email.
Nak suruh jaga booth ke, jaga kedai ke, aku boleh buat. Tapi prefer hujung minggu la.
Kalau ada yang nak mintak khidmat design brochure ke, banner ke, pun boleh cari aku juga. Errrr... katakanlah korang ada nak buat event nak kena prepare goodie bags ke or apa-apa merchandise, boleh juga hubungi aku.
Email: luvazza@yahoo.com.sg - Aku orang Malaysia walaupun belakang email tu sg. hehehe...
Boleh juga kalau nak cari kat facebook. Tapi leceh sikit sbb aku dah private kaw-kaw page tu.

7. Masa Rehat/Cuti


Aku dah tengok kalendar tahun ni. Tak best betul timing cuti. Tak banyak cuti.
Oleh yang demikian, aku hadkan masa cuti aku tahun ni. Sebab aku nak cari duit kaw-kaw.
Aku pilih cuti wajib je tahun ni. Kalau nak release tension, bercuti di hujung minggu je dan cuma boleh bercuti sebulan sekali. Macam tahun lepas, HEAVEN sangat sebab bercuti tiap-tiap minggu. Tahun ini, kena kerja lebih sikit. Kalau dapat, hujung tahun ni aku nak pergi cuti kat oversea. So, kenalah jimat cuti dan jimat duit.

8. Teman Hidup

Well, tahun ni aku tak plan nak bercinta. Tahun ni malas nak fikir. Tahun depan baru start fikir balik. Tahun ni betul-betul nak fokus kat diri sendiri je.



9. Kesihatan
Tahun ni aku nak jaga pemakanan. Aku nak jadi sihat walafiat. Tak nak sakit-sakit.
Aku dah siap plan beriadah/bersenam. Seminggu mesti work-out at least 1 jam.
Di mana? Mana yang sempat. Kat tasik depan pejabat pun boleh je.
Kesihatan yang baik boleh buat aku lebih bahagia. Nak buat apa pun steady je.
Oleh yang demikian, aku akan start diet yang seimbang mulai hari ni. Sebenarnya, aku dah lama start diet seimbang tapi dia jadi kurang seimbang sebab aku tak banyak minum air masak dan bersenam.

Apa perlu aku buat untuk misi sihat ini?

Bermula dengan diet.
Pastikan aku dapat zat yang sepatutnya dan cukup dalam sesebuah hidangan.
Maksudnya mesti ada karbohidrat, protein, zat besi, vitamin, kalsium, dan segala nutrien penting yang mesti ada bagi memantapkan kesihatan badan.

Karbohidrat, lemak dan protein adalah zat yang membekal tenaga, sebab mereka terdiri dari bahan kimia dikenali sebagai bahan organik yang mengandungi karbon dan boleh membakar. Protein, garam galian dan air adalah sebahagian dari komposisi tisu badan dan sangat penting untuk membina dan membaikpulih sel dan tisu. Vitamin adalah bahan dari pelbagai jenis organik terdapat dalam kandungan sedikit dalam makanan, tetapi amat penting untuk pembesaran dan kesihatan. Fungsi utama vitamin ialah mengawal proses badan seperti proses metabolisma, fungsi urat dan otot dan kesihatan tisu. Air adalah bahan pengawal, membawa bahan-bahan dalam bentuk cairan dalam jus pencernaan (penghadaman, darah dan tisu, membantu mengawal suhu badan. perkumuhan, pengaliran darah, dan lain-lain. Makanan juga mengandungi serat (fibre) berfungsi dengan air bagi menjaga proses pembuangan, membersih usus dan mengelak dari sembelit.



Contoh mudah.
Hidangan sarapan pagi:
Roti yang kaya serat bersama tuna atau telur disertakan bersama salad, tomato dan timun. Tambahkan sos sebagai perisa tambahan. Selain itu, pengambilan cereal di waktu pagi amat digalakkan. Untuk maklumat lebih lanjut, sila layari http://zestzfulness.blogspot.com/2010/03/kebaikan-bijirin-oat.html

Hidangan tengah hari:
Semangkuk nasi (buakanlah mangkuk besar), lauk seperti ikan, ayam atau daging (pilih satu saja) bersama sayur-sayuran. Elakkan pengambilan makanan yang berasaskan santan. Ini kerana ianya mengandungi banyak lemak dan kurang sesuai untuk orang yang sedang mengamalkan diet seimbang lebih-lebih lagi yang malas bersenam. Nasi ayam merupakan contoh sesuai untuk menu hidangan tengah hari tapi takkan lah hari-hari nak makan nasi ayam pula. Boleh lihat contoh hidangan tengah hari seperti di http://livelifeenjoy-pearlnscarf.blogspot.com/2010/12/azam-yang-dah-tercapai-atau-masih_15.html



Hmmm... Aku bukanlah hebat sangat nak cerita pasal diet seimbang semua ni. tapi setakat yang aku dah baca, inilah yang aku boleh kongsikan. Boleh cuba layari laman web seperti:
http://theonlygadis.blogspot.com/2010/04/menu-sihat-untuk-si-comel-gemok.html
http://www.infosihat.gov.my/penyakit/Wargatua/PenurunanBeratBadan.php

Bersenam...
Aku dah dapat kenal pasti lokasi Gym yang akan aku pergi selain jogging kat tepi tasik atau taman-taman. Kat area rumah aku ni ada Gym yang nampak murah, hopefully equipments ok. Kalau tak pun, ada sahabat yang mengajak aku untuk menggunakan kemudahan Gym kat rumahnya. Layan...



Setakat ini dulu. Daaaaa....

Friday, January 7, 2011

Lunch with Sistaz: Sengkak Perut

Hari ni makan tengah hari bersama kakak-kakak. Makan di mana? Di Restoran Sri TTDI, dekat TTDI Jaya. Hari ni baru aku ingat nama restoran tu. Selama ni panggil restoran kaler pink je. hehehe...

Lauk yang dihidang memang sangat banyak. Siap ada manisan seperti bubur dan pengat yang bermacam-macam jenis. Tapi kali ni aku cuma makan masak lemak ikan merah, ulam-ulaman dan sambal tempoyak. Ulam dan tempoyak tu dah kira makanan wajib kalau pergi situ.

Dalam banyak-banyak kali makan kat situ, inilah first time aku makan sampai habis dan oleh kerana itu perut aku tak ada ruang untuk simpan angin. Sangkak, mak!!! Oleh kerana terlalu kenyang, aku tak boleh duduk dengan betul semasa dalam perjalanan pulang ke pejabat. Mengiring lalu baring terus. Ahahahaha... ULAR SAWA.

Moral of the story, bila time makan tu, agak-agak la sikit. Jangan ikut nafsu. Wakakakakah... Peringatan buat aku dan yang lain juga.

Kesengsaraan yang dialami masih lagi terasa walau aku dah duduk dalam opis dan dah siap mengarang blog entry untuk korang. (Aku tatau la korang baca ka dak, tapi aku buat ni memang untuk dibaca)


Sehingga aku dapat idea untuk mengarang lagi, babai...

Thursday, January 6, 2011

Apa Nak Jadi?

Esok genap seminggu di tahun baru. Aku masih belum bangun dan lupakan kisah lepas. Terlalu banyak kisah menarik yang tersemat di ingatan.

Di tahun baru, aku tak rasa walau sedikit pun anjakan paradigma yang berlaku. Keadaan di pejabat masih begitu cuma berlaku sedikit perubahan (yang mendatangkan musibah). Aku bukanlah anti pembaharuan. Tapi pembaharuan yang dibawa seperti tak mendatangkan apa-apa kebaikan kepada syarikat pada amnya dan pekerja khususnya. Perubahan yang merepek. Perlu beri bermacam-macam jenis laporan sedang pada pendapat aku perkara itu seakan menambah beban kerja bukan memperelok sistem yang ada.

Hairan. Sebuah syarikat besar yang mempunyai masa hadapan yang jelas dibantu ramai pekerja dilihat seakan semakin goyah. Pihak pengurusan memang perlu lakukan sesuatu tapi bukan dengan cara menukar sistem kerja yang selesa kepada sistem yang lebih berterabur. Dengan hanya melihat kepada susunan di carta organisasi sahaja kita sudah dapat lihat betapa celarunya sistem pentadbiran syarikat. Pada pandangan aku, pihak pengurusan syarikat sepatutnya berkongsi visi dan misi syarikat yang JELAS dengan para pekerja. Seharusnya, syarikat jadikan para pekerja sebagai aset dan bukan liabiliti. Dengan ini, seluruh isi syarikat (pihak pengurusan dan pekerja) dapat bekerjasama dengan baik dan dapat mencapai objektif syarikat dengan cepat dan mudah.

Hairan. Pihak pengurusan syarikat dengan sewenang-wenangnya membuang pekerja yang kompeten dan berdedikasi terhadap kerja. Ini merupakan sesuatu yang boleh diangggap sebagai pembaziran sumber. Hanya kerana pekerja tersebut memberi buah pandangan yang bercanggah dan lebih praktikal daripada pihak pengurusan, beliau dinasihatkan berhenti. Terbukti pihak pengurusan tak boleh ditegur. Selalu berlaku salah faham antara pihak pengurusan dengan pekerja. Ini adalah kerana mereka beranggapan bahawa pekerja dibayar gaji untuk mengikut arahan bos. Pada pemerhatian aku, sepatutnya pihak pengurusan harus berkongsi pandangan dengan pekerja seperti bermesyuarat dan berbincang secara aman dan bukan dengan cara marah serta melempar barang. Sikap begitu tidak wajar ada sebagai seorang pemimpin syarikat.

Ya, aku sangat hairan. Kerana terpaksa berhadapan dengan situasi sebegini. Aku fikirkan, bekerja dengan syarikat besar dan terkenal dapat memberi aku merasa bekerja di kalangan mereka yang profesional. Hakikatnya, walau di mana sahaja kita bekerja, sekiranya ketua yang mengepalai syarikat itu seorang yang tidak matang dan hanya mementingkan diri, keadaan akan tetap sama.

Aku memang tak menyesal meninggalkan syarikat sebelum ini kerana rakan-rakan di sini lebih boleh dipercayai cuma aku sedikit terkilan dengan sistem pentadbiran syarikat di Malaysia. Setakat ini, dah pernah kerja dengan syarikat Construction & Developer, Automotif pun sudah. Sekarang kerja dengan syarikat yang buat sistem integrasi berkenaan keselamatan. Kalau sebut nama, bunyi macam gah tapi, alahai...

Tak kisahlah apa pun, asal mampu aku bertahan. Kalau dah tak boleh handle sangat, aku berhenti kerja dan kahwin. Hihihi... Memandangkan ekonomi yang tak berapa nak stabil, kerja dari rumahlah jawabnya.

Apa nak jadi? Jadilah...

Tuesday, January 4, 2011

Semalam Aku Marah Kerana MC... Aku MC Hari ini...

Hihi... Hai korang...

Hari ni aku tak sihat. Selsema tahap gaban. Mata bengkak. Gara-gara termakan udang yang ada dalam rojak secara tak sengaja. Lalu aku pun berjumpa doktar untuk ambil MC hari ni.

Semalam bukan main marah lagi aku dengan kawan-kawan yang sakit tp tak nak pergi jumpa doktor. Aku tahu dorang kerja teruk sebab nak kejar due date tapi aku tengok da berapa kali extend due date, still tak siap-siap juga. Elok-elok boleh kerja kang sakit tak boleh bangun terus. Bukan aku nak doa yang bukan-bukan. Dorang ni pun satu, dah tahu sakit, rehatlah sekejap. Banyak juga komen yang aku dapat berkenaan topik MC ni semalam. Tapi nak buat macam mana, aku tak mampu nak tolong kawan-kawan kalau kawan-kawan sendiri tak nak tolong diri sendiri. Hmmm..

Hari ni dengan semangat yang kurang berkobar-kobar, aku pergi kerja. Sampai pejabat jam 7.45 pagi. Macam biasa, aku jadi Nur yang menerangi pejabat(pejabat sedang gelap gelita ketika aku sampai). Bertemankan lagu favorite, aku layan CSI sekejap untuk ambil mood untuk mula kerja.

Bermacam-macam cara aku cuba tapi mata aku masih tak boleh buka. Aku cuba pejamkan mata tapi hasilnya tetap sama. Mata aku bengkak. Oleh kerana tidak selesa, aku mengambil keputusan untuk ke klinik bagi mendapatkan ubat dan MC. Sampai di rumah, tanpa makan tengah hari (dan makan ubat) aku terus tidur. Hanya terjaga pada jam 6.45 petang. Dahsyat, kan? Tapi, sebelum tidur, aku sempat shoot email dulu (sakit pun masih kerja-walau dengan mata bengkak).

Sampai di sini dulu coretan untuk kali ini. Aku nak tidur. Thanks for reading, ya?
Lurve ya'

Monday, January 3, 2011

Hari Pertama Bekerja Selepas Bercuti Seminggu

AAAAAAAARRRRRGGGGGHHHHH!!!!! Mengantuk sungguh. Tidur jam 3 pagi. Bangun jam 5.30 pagi. Gilalah! Sekarang mengantuk tahap dewa petala 7. Jam sudah pukul 12. Aku memang tak boleh tahan. Masa makan tengah hari nanti aku nak tidur. Dapat setengah jam pon kira baik. Sangap wei!!! Bak rokok sebatang...

Sunday, January 2, 2011

Merepek Kerana Bosan

WHOAH!!!! Aku dah habis idea nak buat apa kat rumah ni. Sejak Baby Black masuk wad, aku mati kutu. Bosan tahap GABAN!!! Hadoi... Dulu, kalau ada Baby Black, pantang bosan, mesti jalan... Ambil angin nak tenangkan jiwa. Kosongkan kepala yang serabut dengan bebelan mama. Sekarang, I have to bear with bebelan mama yang super duper power tu. Hmmm...

Azam tahun baru... Eh, macam tertambah azam jer?? ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeee... Azam terbaru, bila Baby Black dah ok nanti, aku nak jaga dia elok. Tak nah drift lagi. Tak nak modify bende merepek. Biar Baby Black jadi kereta standard. Huuuuuuuuuu... rindu Baby Black sangat-sangat...

-End Part 1....


Yeah, ramai yang call tak kurang juga yang IM tanya pasal keadaan Baby Black sejak Baby Black accident. Thanks for the thought but, tak payahlah nak sambung bebel. Aku tahu salah aku sebab tak cermat. Lepas ni, aku dah taubat dah. Tak nak bawa laju lagi. Sengsara tanpa Baby Black.

-End Part 2


Eh, macam banyak cerita pasal Baby Black??? Sebab aku rindu dia sangat kot... Alahai... Enuff with Baby Black... (sebak)


Sedar tak sedar, umur aku akan mencecah 26 tahun bulan Jun ni. Adoi. Sebagai awek comey (ahaks..perasan) aku tak terkecuali dari berdepan dengan soalan stereotype yang berbunyi,"Bila nak kahwin?" atau "Dah ada calon ke belum ni? Boleh masuk line?" Soalan-soalan yang macam ni lah yang buat aku allergy and trauma also phobia nak balik kampung or pergi kenduri kahwin. I'm happy being single. So, what???? Sibuk sangat nak ambil tahu hal orang. Aku tahu macam mana nak urus hidup sendiri. BENCILAH!!!!

Kepada mamat-mamat yang kat luar tu, meh sini aku nak buat announcement. Aku ni masak setakat boleh alas perut je. Tak hebat mana pun. Mengemas memang aku tak suka sebab aku ada alahan dengan habuk. Kena habuk sikit pun kulit aku akan ada rashes, lepas tu mulalah nak sneeze (bersin) tak berhenti. Lagi, aku ni liat bangkit pagi. Kena ada banyak alarm baru bley bangun. Kalau ada yang tersimpan perasaan kat aku, sila pertimbangkan sifat-sifat negatif ni. Aku malas nak cover2. Buat susah aku je nanti.

Sempena 2011, aku nak jadi lebih straight to the point. Tak payah nak berbunga-bunga bila nak cakap dengan aku. Aku bukan buat-buat tak faham tapi sesungguhnya aku memang tak faham langsung bunga-bunga yang encik-encik cuba sampaikan ni. Terus terang lebih senang. Berkomunikasi secara berkesan ya?

Pengalaman lalu buat jiwa aku jadi kental macam Choclairs (kental kah? kah..kah..kah..). Segala kutukan dan kritikan tidak akan meninggalkan luka parah di hati. Sehubungan dengan itu (pinjam ayat Pak Sako bila buat surat rasmi), anda semua terpaksa bertahan dengan kelancangan mulut yang aku cover pakai insurance murah ni. Harap maklum.

Ahahaha... Teruk kan aku ni? Aku tak suka la pakai topeng bagai. Rimas. Aku bukan bijak sangat nak menipu. Mudah kantoi. Sebelum kantoi dan malu besar, baik aku declare siap-siap. ngeeeeeeeeeeeeeeeeee...

**aku bermonolog
Aku sendiri tak faham kenapa mereka selalu anggap aku ni mudah. Siap bet kot nak tackle aku. Seriau mak!!! Aku nak bagi no telefon kat orang pun kena fikir dulu. Ingat senang-senang ke nak ajak aku date? Hello!!! Aku bukan barang longgok kat pasar malam, ok!!! Kau tabur cerita pasal ada Benz kat rumah pun aku belum tentu percaya. Inikan pula kau dengan bangga nak cerita masa depan dengan aku? Ishk... Go slow bro... Aku bukan jual mahal. Tapi aku tak buat jualan mega sale. Kalau dah rasa berkenan dengan aku, pandailah tackle. Kalau setakat say hi and ask for telephone number... Sorry nok, mak tak layan. Tak berapa nak sopan. Datang dengan gentle kan bagus. Approach appropriately. Aku memang bukan puteri. Tapi salah ke kalau bersopan dan berbudi bahasa? Aku memang laser. Tapi aku tak laser orang tak pasal-pasal. Haish... Tinggi sangat ke permintaan aku ni? Atau aku cuma layak untuk mereka yang kurang serius dalam hal macam ni? What ever...

Saturday, January 1, 2011

Tahun Baru... 2011

Hello...
Selamat Tahun Baru!!!


Hmmm... Biasanya, setiap kali tahun baru, mesti akan ditanya apa azam tahun baru. Seperti tahun-tahun sebelumnya, aku berazam untuk jadi lebih baik dari tahun yang sudah-sudah. Tahun paling bermakna buat aku, mestilah 2010. Banyak perkara aku belajar. Bermacam kerenah dan ragam manusia aku perhati. SERONOK sangat!!!!

Kalau sebelum ini aku hanya belajar mengenai hidup melalui buku-buku, novel dan pengalaman orang lain. Tapi 2010 buat aku belajar secara praktis tentang hidup. Naif? Ya, aku mengaku aku seperti katak di bawah kaca. Apakah? Penggunaan bahasa yang agak samar... Hmmm... Baiklah. Biar aku mula cerita...



Aku membesar dan tinggal di tengah Bandaraya Kuala Lumpur. Ragam bermacam orang dapat aku perhati. Ada yang baik, juga yang tidak baik. Mempunyai keluarga yang tersangat "protective" buat aku takut untuk belajar hidup sebenar. Aku dan adik beradik yang lain hanya hidup di sekitar tembok kaca yang ayah dan mama bina. Tidak dibenarkan sekalipun untuk melepasi tembok itu. Dari jauh kami lihat kerenah dan gelagat. Kadang-kadang terfikir apakah rasa bila dapat ku bolos tembok kaca itu. Bukan nak cakap aku dan adik beradik yang lain "di bawah lindungan Kaabah," cuma bolehlah dikategorikan sebagai mereka yang bebas jenayah. Hahaha...

2010, bermulalah episod baru dalam hidup. Sejak mula lagi aku tahu hidup aku pasti berubah. Dari seorang yang tidak yakin menjadi seorang yang lebih yakin. Aku jadi berani dengan diri sendiri. Aku tidak kekok berdiri di tempat asing. Aku menjadi semakin terlebih peramah. Hari minggu bukan lagi di pejabat.

2011? Aku jadi ragu-ragu. Aku mahukan hidup yang lebih bahagia. Aku mahu selalu bersama teman-teman. Aku mahu percutian panjang dengan keluarga. Aku mahu dunia di sisi selalu. Tapi aku tak yakin dengan semua itu. Semua yang hadir hanyalah seketika cuma. Aku takut semua yang aku punya hilang begitu saja. Aku macam tak bersedia.

Walau apapun, hidup mesti diteruskan. Datanglah cabaran yang bagaimanapun, aku mesti lawan. Ya, aku mesti kuat. Jadikan tahun lalu sebagai buku teks agar aku tak tersasar. Sejarah memang tak boleh diubah tapi boleh diulang. Aku mahukan bahagia yang sama seperti 2010 tapi lebih bermakna untuk 2011.

Akhirnya, aku dah tahu azam aku untuk 2011. Semoga azam tahun ini bukan sekadar cakap kosong.

Majulah sukan untuk negara!!! (sengal...)

Happy End Year!!!

Artwork... Aku da habiskan sepanjang minggu utk buat mende nih.. Amik annual leave sminggu kot!!! Tp buat x sampai sminggu.. Hmmm... bersengkang mata jugak la... Trimas wat adik-adik yang membantu menyiapkan mende nih...

video
Aku post mende ni kt FB ngan Youtube... de 2 versi... 1 aku wat kt youtube.. 1 aku wat scrapblog. Tp yg plg aku ske, versi ni la sbb ade CANON IN D... Hihi..Mende ni kalau play 24hr tanpa henti pon aku x muak... Setakat ni hari-hari aku dengar.

Kawan-kawan yang dah tengok mende ni sume komen ckp terharu la, sedey la, sweet la.. mula2 masa dalam proses pembikinan, aku pening nak pilih lagu apa. Waktu tu da 50% siap da mende ni. 1 1/2 hari aku fikir nak letak lagu apa. Nasib la aku ade kawan yang byk knowledge. Setakat ni, apa je aku tye, mesti dpt good feedback. Thanks Afiq for the song!!! Kalau nak diikutkan, gambar die cm happening... Pasal xtvt yang aku wat ngan budak opis... Mostly, pasal makan, jalan2 and haruslah KERJA... But, because of the sweet song here, it turns out cam mende yg sgt sentimental lak...

Perasaan masa mula-mula siap, rasa bangga and puas hati sangat! aku kisah ape org nk kutuk ke ape... Yang penting "akak" suke... ahahaha... Bila bosan-bosan, aku bukak balik clips ni, aku rase "tacing" la pulak... ~sob..sob..

Tak kisah la apa pun, kalau korang rasa nak kongsi perasaan/pandangan lepas tgk clip ni, silalah komen ye... Harap sangat dapat komen/kritikan membina. Mestilah aku nak improve..kan? dun worry, aku leh tahan kritikan/komen yang sgt memedihkan ulu hati. Kutukan Maha Dasat pon aku da penah kene... Suda kebal & kental. Ngeeeeeeeeeeeeeee... (ishk, xbaik riak!!!)

Thanks for reading & watching, ya!